Recept

SMÖRSTEKT GÖS PÅ EN SPEGEL AV RÄKSÅS

Tobias Östlundh (halv åtta hos mej)

INGREDIENSER



POMMES DUCHESSE


0,8 kg  mjölig potatis

2 msk  smör

1 dl  grädde

2  äggulor

2 msk  riven pepparrot

1 tsk  salt

1 tsk  socker


RÄKSÅS


1 msk  smör

0,5  fänkål

0,5 dl  hemgjord tomatpuré

1 krm  Cayennepeppar

500 g  frysta räkor med skal

2 dl  hemlagad grönsaksfond

1,5 dl  vitt vin

1 dl  vatten

2 dl  grädde

1 tsk  smör/mjölkula (50/50)

1 krm  salt

1 krm  nymald svartpeppar


FRITERAD SVARTROT


2  svartrötter

4 dl  rapsolja


GÖS


4  ryggbitar av skinn- och benfria gösfilé

1 msk  smör

3 msk  mjöl

1 krm  nymald svartpeppar

1 krm  salt


GARNERING


fänkålsdill

GÖR SÅ HÄR:


Pommes duchesse


  1. Skala, dela och koka potatisen mjuk ca 20-25 minuter. Pressa genom en potatispress


  1. Tillsätt smör, grädde och en äggula i taget under omrörning. Tillsätt pepparrot, salt och socker.


  1. Rör ihop till ett jämt mos. Gratinera på 200 grader tills pommes duchessen fått färg.


Räksås


  1. Fräs lite mer än hälften av räkskalen tillsammans med fänkålen och purén i en stekpanna med smör. Tillsätt vin och vatten som får koka upp och sjuda i 5 minuter. Sila av i en kastrull.


  1. Tillsätt hemlagad grönsaksfond och grädde. Red till önskad konsistens med smör/mjölkula. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt räkor innan servering.


Friterad svartrot


  1. Värm oljan till 160 grader i en kastrull.


  1. Skala svartrötterna med en potatisskalare. Gör smala strimlor av svartrot med hjälp av potatisskalaren.


  1. Fritera strimlorna tills de fått en beige/brun yta.


Gös


  1. Salta och peppra filéerna. Vänd filéerna i mjöl och stek dem gyllenbruna i smör.


Uppläggning


  1. Lägg upp fisken tillsammans med duchessen på en spegel av räksås och garnera med friterad svartrot och fänkålsdill.

Denna organisation är medlem i

Sveriges Vattenägareförbund

HAREFJORDENSFISKEVÅRDSOMRÅDESFÖRENING